Svenska Regionala Flygplatser

Svenska Regionala Flygplatser

Elflyget snart en realitet i Sverige

En helt unik elflygsturné är precis genomförd i mellersta Sverige. Den har visat att vi om bara några år kommer ha elflyg på flera destinationer runt om i Sverige.

 

Med projektet Grön flygplats, har Svenska regionala flygplatser (SRF) nu genomfört en Elflygsturné i mellersta Sverige. Under två veckor har vi besökt flygplatserna Jönköping Airport, Norrköping Airport, Mora-Siljan flygplats, Dala Airport i Borlänge och Örebro Airport.

 

Det var elflygplanet Phoenix U15E från tjeckiska bolaget Pure Flight som stod för flygningarna under Elflygsturnén i mellersta Sverige. Troligtvis är det första gången en så pass omfattande elflygsturné har genomförts i Europa (världen?) med ett elflygplan som Phoenix U15E. Just nu finns det bara några få tillverkade elflygplan i världen.

 

Fossilfria flygplatser

Vid elflygsturnén beskrev Mari Torstensson, som är projektledare för Grön flygplats, det omfattande klimatarbete som pågår vid våra regionala flygplatser. Alla våra flygplatser är eller är ganska nära att bli helt fossilfria i all sin egen verksamhet. SRF klimatarbete är en viktig del i hela flygbranschens mål att allt inrikesflyg ska bli fossilfritt 2030 och allt flyg som startar från Sverige ska bli fossilfritt 2045.

 

Med på Elfygsturnén var också David Hild, VD för Fly Greenfund, som beskrev det pågående klimatarbete som hela flygbranschen genomför. Inte bara om elektrifieringen utan om övergången till fossilfritt bränsle och om framtidens vätgasflyg. Medverkade gjorde även Christoffer Levandowski från Heart Aerospace, Det svenska företaget Heart Aerospace utvecklar nu det första helt elektriska passagerarflygplanet ES-19.

 

Heart Aerospace elflygplan ES-19 kommer kunna ta 19 passagerare, är betydligt billigare i drift än dagens motsvarande flygplan och väntas vara i drift 2026. Förutom att det blir helt fossilfritt, blir det mer lönsamt för flygbolag att operera och kommer då kunna skapa betydligt fler rutter än idag.      

 

Elflyg på svenska flyglinjer

Elflygsturnén visade hur nära vi är att skapa en helt ny inrikestrafik i Sverige. Fossilfria flygningar, fler flygningar och flyg till fler orter.  

 

Under turnén har uppslutningen också varit väldigt stor. Både lokala och regionala politiker, ägare, lokalt näringsliv och media deltog vid alla stoppen. Här några inslag och artiklar som, SVT Nyheter Jönköping, från SVT Nyheter Öst, från Mora tidning, från SVT Nyheter Dalarna och från SVT Örebro

 

Förra året genomförde SRF och Grön flygplats den första Elflygsturnén i södra Sverige (Halmstad, Ljungbyhed, Kristianstad, Växjö, Kalmar), då med ett något mindre elflygplan, en Pipistrel Velis Electro. Till våren 2023 planerar SRF och Grön flygplats en ny Elflygsturné i norra Sverige.


Projektet Grön Flygplats drivs av SRF genom medverkan av 27 medlemsflygplatser. Arbetet sker med stöd från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Larsson
VD Svenska regionala flygplatser

Senaste nytt

Visa alla