Svenska Regionala Flygplatser

Svenska Regionala Flygplatser

Svenska folket säger entydigt: ”Behåll Bromma flygplats!”

En omfattande undersökning visar nu på ett massivt motstånd ute i landet till förslaget att lägga ned Bromma flygplats. En majoritet tror att den egna kommunen kommer drabbas och att jobb försvinner.

Detta mycket entydiga budskap kommer samtidigt som Arlanda får fortsätta med raka inflygningar. Likaså tycks nu oppositionen i Riksdagen kunna driva igenom att Bromma flygplats inte läggs ned. Detta är i så fall mycket välgörande och dagens undersökning förstärker därmed behovet att ha kvar Bromma och ett fungerande flyg för hela Sverige.

Det är Stockholms handelskammare som tillsammans med Braathens, Swedavia och Svenska Regionala Flygplatser medverkat till en omfattande undersökning med
2600 telefonintervjuer gjord av Demoskop och som presenteras idag. Det är främst personer från de berörda orterna som intervjuats nämligen från Gotland, Göteborg, Halmstad, Kalmar, Malmö, Ronneby, Sundsvall, Trollhättan, Umeå, Växjö, Ängelholm och Östersund. Alla som idag har flygförbindelse till Bromma.

Resultatet i undersökningen visar på ett omfattande motstånd till en nedläggning av Bromma och en stor oro för den egna kommunens framtidsmöjligheter. Nio av tio anser att det är viktigt att den egna kommunen har bra flygförbindelser med Stockholm. En stor majoritet bland samtliga partiers anhängare anser att det är mycket viktigt med bra flygförbindelser med Stockholm. Bara bland socialdemokratiska väljare tycker 61 procent och bland miljöpartiets väljare tycker 50 procent, att det är mycket viktigt med bra flygförbindelser till Stockholm.

Kritiken mot en nedläggning av Bromma flygplats är massiv på samtliga
destinationsorter. Till och med 61 procent av de som aldrig flyger tycker det är en dålig idé att lägga ned Bromma.

Två av tre tror en nedläggning får negativa konsekvenser för den egna kommunen. En majoritet tror att en nedläggning av Bromma flygplats skulle vara negativt för arbetstillfällen på orten. En majoritet tror också att de kommer lägga mer tid på resor om Bromma läggs ned, liksom att priset på flygbiljetter kommer öka.

Vi kan nu bara hoppas att denna undersökning precis som många andra initiativ som görs runt om i landet, leder till att beslutet om att lägga ned Bromma flygplats tas tillbaka. Svenska Regionala Flygplatser arbetar aktivt för att hela Sverige ska leva.

Läs undersökningen i sin helhet här…

Peter Larsson
VD Svenska Regionala Flygplatser

Senaste nytt

Visa alla